Lakušić ugostio delegaciju fondacije EuroNatur

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić ugostio je 17.04.2024. godine delegaciju fondacije EuroNatur koju su predstavljali izvršni direktor Gabriel Schwaderer sa saradnicom Annette Spangenberg. U posjeti su učestvali i Jovana Janjušević, izvršna direktorica Centra za istraživanje i proučvanje ptica, Vuk Vujisić iz NVO Mreža za promjene, sastanku je prisustvovao i savjetnik predsjednika Odbora direktora Željko Raičević.

Fondacija EuroNatur se dominanto bavi očuvanjem prirodnih resursa, očuvanjem prirode i zaštitom prirode od prekomjerne eksploatacije. Fondacija EuroNatur sprovodi brojne aktivnosti na Balkanu za podršku vladama i lokalnom stanovništvu za očuvanje prirode.

Na sastanku se razgovaralo o projektima za zaštitu životne sredine i održivog upravljanja vodnim resursima. Delegacija fondacije EuroNatur iznijela je svoje planove za podršku u realizaciji ovih projekata, kako bi se očuvala priroda i vodni resursi.

Predsjednik Lakušić je istakao važnost saradnje sa međunarodnim organizacijama poput fondacije EuroNatur u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, a sve strane su se složile o važnosti zajedničkog rada na očuvanju prirode i vodnih resursa za buduće generacije.

Dogovoreni su dalji konkretni koraci i zajedničke aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu, kako bi se unaprijedila zaštita životne sredine i vodni resursi.

Delegacija je obišla korito rijeke Morače gdje ih je predsjednik Lakušić upoznao sa hronologijom i posljedicama višegodišnje nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka. Ukazao je na posljedice na životnu sredinu, ali i na uticaj nelegalne eksploatacije na izdašnost izvorišta “Bolje Sestre”, kao i na uticaj obezbjeđivanja sigurnog vodosnabdijevanja crnogorskog primorja neodstajućom količinom vode. Tom prilikom razgovarali su o konkretnim koracima koje treba preduzeti zajednički, kako bi se riješio problem nelegalne eksploatacije šljunka i zaštitilo izvorište “Bolje Sestre”.

Predsjednik Lakušić je ukazao na razvojne projekte koji se odnose na dalje mjere na očuvanju korita rijeke Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite i zaštiti podzemnih voda, kao i na aktivnostima na filtraciji vode i povećanje kapaciteta za distribuciju vode tokom ljetnjih mjeseci. Delegacija je obišla i izvorište “Bolje Sestre” i sagledala procese koji su od uticaja na izvorište.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno zajednički djelovati i raditi na očuvanju prirodnih resursa kako bi se osigurala sigurna budućnost za sve.

Međunarodni eksperti, koji imaju dvadesetogodišnje iskustvo u zaštiti rijeka na Balkanu prenijeli su svoja iskustva i sugestije u očuvanju obala, i omogućavanju prirodi da se obnavlja. Ukazali su da je za sanaciju pričinjene štete u koritu rijeke Morače na osnovu njihovih istraživanja u prethodnom periodu potrebno više od sto godina.

Ova posjeta predstavlja veliki korak naprijed u jačanju saradnje između Regionalnog vodovoda i međunarodnih organizacija, što će rezultirati konkretnim projektima i aktivnostima koje će doprinijeti očuvanju životne sredine, vodnih resursa i održivom razvoju turizma u Crnoj Gori