Okrugli sto na temu “Da li Crnoj Gori prijeti nestašica vode?”

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti održan je Okrugli sto na temu “Da li Crnoj Gori prijeti nestašica vode”. Na ovom događaju, održanom u četvrtak, 5. februara 2024. godine, stručnjaci iz različitih profila su razmatrali aktuelnu situaciju u vezi sa vodama kako u svijetu tako i u Crnoj Gori, kao i moguće scenarije sa stanjem vode u budućnosti.

Ispred Regionalnog vodovoda prisustvovali su Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora, Borislav Ivanković, izvršni direktor i Željko Raičević, savjetnik predsjednika Odbora direktora.

Učesnici su istakli da je Crna Gora bogata vodenim resursima, ali da postoje određeni izazovi koji bi mogli dovesti do nestašice vode u nekim dijelovima zemlje. Među faktorima koji mogu uticati su klimatske promjene, nekontrolisano iskorišćavanje vode, loše upravljanje vodama, kao i sve veća potrošnja vode.

Tokom diskusije su istaknute neke od mjera koje bi trebalo preduzeti kako bi se spriječila nestašica vode u budućnosti, kao što su unapređenje infrastrukture za vodosnabdijevanje, efikasnije korišćenje vodenih resursa, podizanje svijesti građana o značaju čuvanja vode i zaštiti životne sredine, te donošenje i primjena odgovarajućih politika i zakona.

Zaključak Okruglog stola je da je važno preventivno djelovati kako bi se sačuvali vodni resursi Crne Gore i osiguralo adekvatno vodosnabdijevanje u budućnosti. Stručnjaci su se složili da je saradnja državnih institucija, lokalnih zajednica, naučnih institucija i građana ključna za održivo upravljanje vodama i sprečavanje eventualne nestašice vode.