EcoLog mjerači podzemnih voda ponovo na meti vandala

Od kada je djelovanjem Vlade Crne Gore spriječena nelegalna eksploatacija šljunka iz korita rijeke Morače, imovina Regionalnog vodovoda na tom području je meta vandala.

Na prostoru korita rijeke Morače polomljeni su zaštitini elementi jednog EcoLog mjernog uređaja za praćenje nivoa podzemnih voda i prihranjivanja karstne izdani u zoni izvorišta “Bolje Sestre”.

Mjerni uređaji su postavljeni u zoni santirane zaštite, obezbijeđeni su odgovarajućim zatvaračima, zaključani i redovno se obilaze od strane patrole Službe za zaštitu lica i imovine Regionalnog vodovoda.

Uništavanjem elemenata mjernih instrumenata koji čine mrežu digitalnih mjerača, koji podatke šalju centru za obradu podataka, pokušava se spriječiti utvrđivanje kretanja podzemnih voda i povezanosti korita rijeke Morče i izvorišta “Bolje Sestre” što predstavlja ozbiljnu opstrukciju istraživačkih radova.

Sigurni smo da oštećenja na ovim uređajima nijesu slučajna, već da su usmjerena da spriječe naučna istraživanja na očuvanju izdašnosti izvorišta “Bolje Sestre”.

Imovina Regionalnog vodovoda je državna imovina i dužni smo da se prema njoj odnosimo veoma odgovorno. U dužem vremenskom periodu nailazimo na razne opstrukcije u svom radu, što je poznato i široj javnosti.

Služba zaštite lica i imovine je tokom obilaska zona sanitarne zaštite uočila i prijavila nastalu štetu. Ova Služba čini sve da zaštiti imovinu Regionalnog vodovoda i da pomogne u sprječavanju daljeg uništavanja opreme. Samo zajedno možemo obezbijediti važnu infrastrukturu Regionalnog vodovoda.