Lakušić sa saradnicima obišao radove na rekonstrukciji dionice puta M2 Tivat – Jaz

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić sa saradnicima obišao je radove na rekonstrukciji dionice puta M2 Tivat – Jaz, kao i izmještanje postojećeg cjevovoda na djelovima trase i izgradnji novog cjevovoda regionalnog vodovodnog sistema.

Tokom obilaska trase, Lakušić je razgovarao sa gospodinom Zhu Hanzhong, menadžerom projekta i odgovornim inženjerom za hidromehaničke instalacije.

U ovoj fazi realizacije projekta, fokus je na aktivnostima izmještanja postojećeg cjevovoda i prilagođavanju uslovima za izgradnju bulevara.

Novi cjevovod na potezu Lastva Grbaljska – Tivat se realizuje u sklopu druge faze izgradnje regionalnog vodovodnog sistema.

Dinamika izvođenja radova na izgradnji cjevovoda je vezana za izgradnju saobraćajnice, pa se u tom smislu očekuje izgradnja 14 km novog cjevovoda u periodu od 24 mjeseca. Vrijednost ugovorenih radova izgradnje cjevovoda iznosi 8.774.000,00 eura i finansira se iz kredita koji je Regionalnom vodovodu obezbijedila Evropska banka za obnovu i razvoj.

Odbor direktora Regionalnog vodovoda je prepoznao važnost obezbjeđivanja neophodne logistike kako bi se radovi na izgradnji cjevovoda odvijali u skladu sa predviđenom dinamikom.

Odluka Odbora direktora da se u najkraćem roku pristupi izgradnji novog cjevovoda na dionici Prijevor- Tivat, dužine od približno 16 km, ukazuje na svjesnost o nedovoljnim kapacitetima postojećeg sistema i potrebi za unaprjeđenjem infrastrukture.

Komunikacija sa Upravom za saobraćaj kao partnerom na investiciji je od ključnog značaja kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost radova. Ovakva saradnja omogućava uspostavljanje kontrole nad izgradnjom cjevovoda i osigurava da se projekat završi u predviđenom vremenskom periodu.

Prema planovima Vlade Crne Gore i Regionalnog vodovoda, druga faza izgradnje Regionalnog vodovoda bila je prvobitno predviđena za 2025. godinu. Međutim, zbog rekordne isporuke vode u 2015. godini, kada je iskorišćenost sistema za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi dostizala nivo od 100 posto kapaciteta tokom dužeg vremenskog perioda, postala je neophodna potreba za izgradnjom novog cjevovoda.

Novi cjevovod ima za cilj podizanje postojećeg kapaciteta sa 330 l/s na 700-750 l/s. Ovo je od vitalnog značaja kako bi se obezbijedilo uredno snabdijevanje vodom za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi, s obzirom na rastuće potrebe izazvane razvojem turističkih objekata u ovom području.

Ovim povećanjem kapaciteta, regionalni vodovodni sistem će zadovoljiti dugoročne potrebe za vodom u ovom regionu.

Ovaj projekat pokazuje predanost Regionalnog vodovoda u unaprjeđenju infrastrukture i prilagođavanju rastućim potrebama lokalnih zajednica. Izgradnja novog cjevovoda zahtijeva značajna ulaganja i koordinaciju sa odgovarajućim partnerima i institucijama radi uspješne realizacije projekta.