Batimetrijsko snimanje dna Skadarskog jezera

Započeto batimetrijsko snimanje dna Skadarskog jezera u blizini izvorišta “Bolje Sestre” za potrebe izgradnje stacionarnog postrojenja za prečišćavanje vode.

Ova aktivnost ima za cilj pružanje detaljnog pregleda podvodnog terena kako bi se dobile informacije o dubini jezera i strukturi dna na tom području.

Batimetrijsko snimanje se sprovodi pomoću posebne opreme koja se može montirati na plovne objekte. Ova oprema koristi sonar i druge tehnologije za mjerenje dubine vode i stvaranje detaljnih trodimenzionalnih modela dna jezera.

Snimanje će omogućiti inženjerima i projektantima da dobiju potrebne podatke o dubinama i strukturi dna jezera na odabranom području. Ova informacija je ključna za određivanje prikladnih mjesta za izgradnju stacionarnog postrojenja i planiranje radova.

Stacionarno postrojenje za prečišćavanje vode koje će da se gradi na području izvorišta “Bolje Sestre” ima za cilj da se dobiju nedostajuće količine vode za Crnogorsko primorje.

Batimetrijsko snimanje je važna faza u procesu izgradnje jer omogućava precizno planiranje i projektovanje stacionarnog postrojenja.

Nakon završetka batimetrijskog snimanja, inženjeri će analizirati prikupljene podatke i koristiti ih za buduća planiranja i projektovanja.

Očekuje se da će izgradnja stacionarnog postrojenja biti sprovedena u skladu s propisima i standardima zaštite okoline kako bi se očuvala priroda jezera i okolnog područja.