Lakušić predlaže donošenje moratorijuma za nelegalnu eksploataciju pijeska i šljunka

Odbor direktora predlaže donošenje moratorijuma za nelegalnu eksploataciju pijeska i šljunka i uklanjanje desetak nelegalnih objekata u koritu Morače, navodi predjsednik borda direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić.

„Na osnovu informacija o izazovima uklanjanja nelegalnih objekata iz korita rijeke Morače u drugoj i trećoj zoni sanitarne zaštite, Odbor direktora Regionalnog vodovoda donio je odluku da se dostavi dopis svim kompanijama, firmama i pojedincima, koji imaju objekte i mehanizaciju u drugoj zoni sanitarne zaštite, da istu u najhitnijem roku uklone“, kazao je on.

Dodaje i da je proces nelegalne eksploatacije i njen uticaj na smanjenje izdašnosti vodoizvorišta Bolje Sestre nedvosmisleno utvrđen naučnim studijama koje je radio Regionalni vodovod.

„Odbor direktora Regionalnog vodovoda je čvrsto opredijeljen da se preduzmu sve obaveze koje proističu na zaštiti izvorišta i zakoni države Crne Gore na zaštiti druge i treće zone sanitarne zaštite. Brojne kompanije su izgradile navodno privremene objekte i one su najviše uticale na devastaciju i ekocid u koritu rijeke Morače u zonama sanitarne zaštite. Očito je da kompanije još imaju objekte i mehanizaciju na obalama rijeke Morače, iako je odlučnom akcijom Vlade, Regionalnog vodovoda, partnerskih nevladinih organizacija, nadležnih državnih institucija početkom februara 2023. godine prekinuta nelegalna eksploatacija, ističe Lakušić.