Lakušić za ADRIU: Rezultati Regionalnog vodovoda u 2023. impresivni, država će biti jača od šljunkarske mafije

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić kazao je emisiji Info plus na ADRIA TV da su rezulatati tog preduzeća u prethodnoj godini bili impresvini – kada su u pitanju infrastrukturni projekti i finansijsko poslovanje.

“Ono što je obilježilo 2023. jeste da smo u februaru mjesecu zajedno sa Vladom, NVO aktivistima, prvenstveno Vukom Vujisićem, zaustavili ekslopataciju u koritu rijeku Morače. Imali smo ekocid, koji je trajao 15 godina. To što smo uspjeli da zaustavimo eksploataciju je veliki pomak za Crnu Goru”, rekao je on.

Lakušić je kazao da je infrastrukturni projekat započet 2023, PK Prijevor – Lastva Grbaljska – Tivat, investicija teška 10 miliona eura.

“To znači da će gradovi Kotor, Herceg Novi i Tivat imati nove količine vode sa 330 litara u sekundi, povaćaće se na 750 litara u sekundi, pa neće biti problema sa snadbijevanjem Bokokotorskog zaliva”, rekao je Lakušić, govoreći o regionalnom sistemu vodosnabdijevanja.

“Regionalni vodovod u 2023. će ostvariti neto dobit od 1.200.000 eura. To je značajan podatak ako se uzme u obzir da kada sam došao na ovu funkciju zatekao gubitak od 200.000 eura. Kada se pogledaju cifre, moramo reći da sam i ja, radinici, da smo svi zadovljni tim rezultatima”, naveo je on.

Rezultatima je, podvlači, ne zadovoljan već prezadovoljan.

“U 2023. dobio sam titulu najboljeg menadžera. Portal Biznis me svrstao među 50 najuticajnih ljudi u protekloj godini. Sve je to laskavo ali moramo imati još bolje rezutlate u 2024.  Takođe, nevladine organizacije, kultrni radnici i tako dalje predložili su me, samo zbog mog rada, za oreden rada koji dodjeljuje predsjednik države”, poručio je on.

Pojašnjava da u koritu rijeke Morače postoje još problemi, iako je zaustavljena ekspoatacija. Ipak, on vjeruje da je država jača od šljunkarske mafije.

“Imamo neke periodične slučajeve, ali tu je riječ o manjim eksploatatorima. Tamo postoje još neki objekti i mehanizacija kojoj tamo nije mjesto. Ti objekti su zapečaćeni, ali imamo situaciju da se slabosti instituacija razbijaju državni pečati”, kazao je on.

Ključno je, kako kaže, da ne smije biti takvih pojava i da moramo istrajati.

“To su nelegalni odbjekti i vlasnici moraju napustiti državne parcele. U prethodnih 15 godina ta građevinska mafija bila je jača od države. Imali smo spregu korupcije i nelegalne eksploatatore. Oni su imali svoje ljude u institucijama. Smatram da će se pokazati da će država biti jača od šljunkarske mafije i vjerujem i obećanjima 44. Vlade i ministru Janku Odoviću da će tu priču dovesti do kraja”, poručio je on.