Na izlazu iz tunela Ćafe odlažu se ogromne količine otpada

Građani na magistralnom putu na izlazu iz tunela Ćafe u Baru, gdje se nalazi objekat Regionalnog vodovoda, oštetili su rampu koja je nekada služila kao ograničenje pristupa ovom području.

Nažalost, posljedica tog čina je da ljudi sada slobodno odlažu nekontrolisano i gotovo svakodnevno ogromne količine raznog otpada stvarajući ružan i opasan prizor.

Razne vrste otpada koje se nagomilava u divljim deponijama uz ovaj put predstavlja ne samo estetski problem, već i ozbiljnu prijetnju za okolinu. Odlaganje otpada na ovakav način predstavlja izvor zaraze, privlači štetočine i izaziva neugodan miris koji se širi na okolna područja.

Kako bi se osigurala dugoročna promjena, potrebno je i pravno regulisati odlaganje otpada na ovom području. Izricanje odgovarajućih kazni i sankcija za one koji krše propise o odlaganju otpada trebalo bi djelovati kao odvraćajući faktor. Takođe, potrebno je poboljšati nadzor i kontrolu nad ovim područjima kako bi se spriječile dalje nepravilnosti.

Situacija s deponijama smeća na prilazu našem objektu iznad tunela Ćafe je zaista neprihvatljiva i zahtijeva hitnu reakciju. Očuvanje čistoće i sigurnosti prilaza našem objektu je od velike važnosti, ne samo za nas, već i za sve korisnike tog područja.

Pokušali smo nekoliko puta sa Komunalnim preduzećem Bar da spriječimo odlaganje otpada, ali se stanje nije promijenilo, otpad se i dalje odlaže uglavnom noću.

Prvi korak koji treba preduzeti je organizacija temeljnog čišćenja prostora iznad tunela Ćafe kako bi se uklonilo sav otpad koje se nalazi na tom području. Ovo bi trebalo uključivati i prikupljanje smeća, segregaciju i pravilno zbrinjavanje otpada kako bi se osiguralo da ne ostane nikakvih tragova deponija.

Potrebno je da se angažuju komunalne službe ili nadležna tijela opštine Bar kako bi se osiguralo adekvatno i redovno održavanje tog područja i održavanje higijenskih uslova na prilazu našem objektu.

Takođe, važno je edukovati građane o važnosti pravilnog postupanja sa smećem. Organizovanje kampanja ili radionica o recikliranju, pravilnom odlaganju otpada i značaju očuvanja okoline mogli bi biti korisni i promovisati svijest o odgovornom postupanju sa smećem.

Lokalne vlasti moraju preuzeti odgovornost za sankcionisanje svih osoba koje ilegalno odlažu otpad na prilazu našem objektu. Izricanje kazni i sankcija za kršenje propisa o odlaganju otpada trebalo bi djelovati kao odvraćajući faktor, kako bismo smanjili ili potpuno eliminisali problem deponija na tom području.

Neophodno je istrajati u rješavanju problema deponija smeća, bez obzira na prepreke s kojima se suočavamo. S vremenom, uz kontinuirani angažman i saradnju, možemo postići održivo i čisto okruženje.

Uklanjanje deponija i prevencija daljeg odlaganja otpada na nepravilan način treba biti prioritet za sve nas. Samo zajedničkim naporima i saradnjom sa lokalnom zajednicom, možemo vratiti ljepotu ovog područja i stvoriti sigurno i čisto okruženje za sve građane.

Na kraju, važno je naglasiti da je saradnja ključna za rješavanje problema deponija na prilazu našem objektu. Pozivamo sve građane, lokalnu vlast i relevantne institucije da se pridruže naporima i zajednički radimo na očuvanju čistoće i sigurnosti tog područja. Samo zajedničkim nastojanjima možemo osigurati bezbjedan i uredan prilaz našem objektu iznad tunela Ćafe.

Pristupanje Evropskoj uniji zahtijeva usklađivanje sa principima upravljanja otpadom koji su uspostavljeni u EU. Ovo uključuje usvajanje novih politika i propisa i donošenje posebnog zakona o upravljanju otpadom. Ova prilagođavanja su neophodna kako bi se postigla usklađenost i osiguralo da se otpad pravilno odlaže, smanji njegova količina i štetni uticaj na okolinu.