Lakušić: Instaliraćemo nadzorne kamere kako bi se spriječilo ilegalno vađenje šljunka i odlaganje otpada u koritu Morače

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje nastoji da unaprijedi zaštitu svoje infrastrukture i jedna od mjera koju ćemo preduzeti je unapređenje sigurnosnih mjera kako bismo zaštitili svoju imovinu od štetnih uticaja. Radimo na tome da što prije instaliramo kamere koja će nadzirati područje Druge zone sanitarne zaštite, kako bi se spriječilo ilegalno vađenje šljunka – ekocid i odlaganje otpada u koritu Morače, saopštio je danas predsjednik borda direktora tog preduzeća Zoran Lakušić.

“Zahvaljujući aktivnostima Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i drugih relevantnih institucija, radi se infrastruktura za video nadzor, što će omogućiti bolju zaštitu prostora u Drugoj zoni sanitarne zaštite i prirodnih resursa Crne Gore. Zaštita prostora Crne Gore iskopala je 61 rupu za stubove na kojima će se postaviti video nadzor u cilju zaštite prostora u Drugoj zoni sanitarne zaštite”, naveo je Lakušić.

Kako je dodao, važno je da se imovina zaštiti kako bi Regionalni vodovod mogao da nastavi s nesmetanim obavljanjem svojih funkcija da osigura redovno i kvalitetno vodosnadbijevanje građana.

“Nadzorne kamere takođe će poslati jasnu poruku da se neće tolerisati nelegalna aktivnost i da će počionioci biti kažnjeni. One će imati i preventivni učinak na potencijalne prekršioce. Poznato je da prisutnost nadzornih kamera smanjuje mogućnost nezakonitih aktivnosti i prekršaja, jer osobe koje planiraju takve aktivnosti imaju manju vjerovatnoću da će nesmetano obaviti nelegalnu aktivnost ako postoji mogućnost da će to biti snimljeno. To je jedan od načina kako zaustaviti nelegalnu eksploataciju šljunka i zaštititi imovinu Regionalnog vodovoda”, istakao je Lakušić.

On je kazao da će donacija i postavljanje video-nadzora od strane Sekretarijata za komunalne djelatnosti Glavnog grada pomoći u otkrivanju i sprečavanju nezakonitih aktivnosti na javnim mjestima, što će dugoročno dovesti do poboljšanja kvalitete života stanovnika, te zaštite okoline i prirodnih resursa.

“Uz to, CEDIS će donirati stubove i kablove za napajanje, bez kojih ne bi bilo moguće uspostaviti takav sistem. Saradnja između Regionalnog vodovoda, CEDIS-a, Sekretarijata za komunalne djelatnosti Glavni grad Podgorica i Zaštite prostora Crne Gore sjajan je primjer kako zajedničkim naporima možemo postići više u zaštiti okoline i prirodnih resursa”, naglasio je.

Kako je istakao, uspostavljanje te saradnje pokazuje važnost zajedničkog djelovanja kada se radi o zaštiti javnih dobara i okoline, pokazuje da je vrlo važno da različite institucije rade zajedno u cilju postizanja zajedničkih ciljeva. To je, prema njegovim riječima, ključno u postizanju održivog razvoja, očuvanja okoline, zaštite prirodnih resursa i stvaranja boljeg okruženja za sve.

“Video-nadzor je tehnologija koja može olakšati praćenje i otkrivanje nelegalnih aktivnosti koje štete okolini, poput nelegalnih aktivnosti u zonama sanitarne zaštite ili odlaganja otpada. Međutim, važno je napomenuti da se uvođenje nadzornih kamera mora sprovesti u skladu sa zakonima i propisima za zaštitu privatnosti i prava građana u Crnoj Gori. Kako bi se osigurala potpuna transparentnost, pripremljene su jasne smjernice i protokoli koji će regulisati prikupljanje podataka i upotrebu nadzornih kamera”, naveo je.

Važno je i da se pri instalaciji nadzornih kamera izvode radovi u skladu sa najboljom praksom i standardima za zaštitu okolina.

“To uključuje minimiziranje negativnih uticaja na okolinu tokom izvođenja radova i nepovredivost područja obale i priobalja u kojem će nadzorna kamera biti instalirane. Nadamo se da će ovaj video-nadzor biti uspješan u identifikaciji i sprječavanju nezakonitih aktivnosti, te će pomoći u smanjenju štete i očuvanju okoline i prirodnih resursa”, zaključuje predsjednika borda direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.