Regionalni vodovod obezbijedio uredno snabdijevanje vodom Crnogorskog primorja

Regionalni vodovod je, preduzeo sve što je u njegovoj moći, odnosno, u cjelosti je tehnički i tehnološki pripremio regionalni vodovodni sistem za besprekorno funkcionisanje, što raduje sve u Crnoj Gori, u prvom redu turističke poslenike.

Nije nepoznanica da su svi sa zebnjom iščekivali ishod, odnosno, da li će se uspjeti obezbijediti uredno snabdijevanje vodom Crnogorskog primorja.

Razlog tome je dobro poznat. Zbog nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre“, došlo je do drastičnog, čak desetorostrukog pada izdašnosti ovog izvorišta koje snabdijeva vodom Crnogorsko primorje. Posebno treba naglasiti da se godišnji pad izdašnosti kretao u posljednjim godinama od 50 do 70 l/s. Zahvaljujući hrabroj i odlučnoj akciji Vlade Crne Gore, na čelu sa njenim predsjednikom, gospodinom Dritanom Abazovićem, došlo je do zaustavljanja nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače, u okviru sve tri zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”.

Na taj način, ne samo da je zaustavljen dalji pad izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, već je došlo i do povećanja iste.

Upravo zahvaljujući toj činjenici, Regionalni vodovod je u mogućnosti da obezbijedi Crnogorskom primorju veću količinu vode od one koja se traži u sadašnjem trenutku. Isto tako, povoljne vremenske prilike su uticale na povećanje izdašnosti izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju lokalni vodovodi, pa je samim tim potražnja za vodom iz regionalnog vodovodnog sistema nešto manja.

Tokom dosadašnjeg perioda ove ljetnje turističke sezone, Regionalni vodovod je lokalnim vodovodima isporučivao 14 odsto više vode u odnosu na ugovorene količine