Lakušić: Zahvaljujući preduzetim mjerama bez problema u vodosnabdijevanju

Regionalni vodovod Tivtu trenutno isporučuje 90 sekundnih litara vode, dok su ugovorene količine 85 litara u sekundi. Vodosnabdijevanje Tivtu, odnosno području  Radovića vrši se sa  izvirišta “Bolje sestre”, koji pruža vodu izuzetnog kvaliteta označenog kao A1 kvaliteta – vrhunski standard ne samo u Crnoj Gori, već i globalno. Dio vode se usmjerava ja i prema kompleksu Luštica Bay. Godišnje se Vodovodu i kanalizaciji Tivat isporuči 1.265.000 kubnih metara vode, pri čemu se u avgustu dostiže maksimalna isporuka od oko 66% ukupne količine, rekao je  predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, Zoran Lakušić, jgostujući u  programu Radio Tivta.

Vremenske prilike su pomogle  Regionalnom  i lokalnim vodovodima na Crnogorskom primorju, povećavajući izdašnost izvorišta, posebno izvorišta  “Bolje sestre”. Uprkos  rizicima od nedostatka vode uzrokovanom eksploatacijom šljunka, saradnja između Regionalnog vodovoda i lokalnih vodovoda, uz podršku Vlade i predsjednika Dritana Abazovića, rezultirala je povoljnijom situacijom. Implementirane su preventivne mjere kako bi se izbjegle potencijalne restriktivne mjere u vodosnabdijevanju, uzrokovane nepažnjom onih koji su devastirali korito rijeke Morače i izvorište “Bolje sestre”.

“Izdašnost izvorišta je na početku iznosila 2 800 sekundnih litaravode, ali je zbog eksploatacije šljunka prije dvije godine pala na 265 litara u sekundi, što je deset puta manja nego 2010.godine kada je završena izgradnja izvorišt“, kazao je Lakušić istakavši da je to jedan od najvećih ekocida koji se desio u Crnoj Gori, ali i regionu.

Trenutna izdašnost izvorišta je oko 550 litara u sekundi, duplo više nego u istom periodu prethodne godine. To pokazuje da se oparavlja i korito Morače, a izvorište, kazao je Lakušić navodeći da je neophodno povećati izdašnost izvorišta “Bolje Sestre”, kako bi se obezbijedile neophodne količine vode, posebno u periodu turističke sezone.

Da bi ovog ljeta nadoknadili nedostatak vode, u Regionalnom su pristupili opciji spuštanja pumpi ispod isticanja vode u izvorištu „Bolje sestre“ i na taj način dobili dodatnih 500 litara vode u sekundi.

„To nije dobro iz razloga što može doći do tehničke havarije u samom sistemu, ali drugog izbora nije bilo“, objasnio je predsjednik Odbora direktora i naveo da u ovom trenutku raspolažu sa dovoljnim količinama vode.

U Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje su, u slučaju potrebe, bili planirali da bude jedna sistem. To podrazumijeva da oni koji imaju više vode te količine preusmjere onim vodovodnim preduzećima gdje je postojala mogućnost da dođe do nedostatka..

Procijenjeno je da je tokom turističke sezone došlo od restrikcija, prihod u budžetu Crne Gore bi bio manji za nekoliko stotina hiljada eura. Crnoj Gori je turizam strateška grana koja puni budžet sa nekih milijardu eura, podvukao je Lakušić.

On je naglasio da imaju veoma dobru saradnju sa svim lokalnim vodovodnim preduzećima na primorju. On je posebno pohvalio saradnju sa tivatskim vodovodom i direktorom Alenom Krivokapićem, kao i predsjednikom opštine, Željkom Komnenovićem.

„Sa njima smo konstatntno bili na vezi i pravili plan za sigurno vodosnabdijevanje tako da bi Tivat bio posljednji grad koji bi se našao u restriktivnoj zoni. Na zadovoljstvo, kako Regionalnog, tako i građana i njihovih gostiju, garantujem da ćemo i u narednom periodu imati dovoljne količine vode“.

Urađena je studija za oporavak izvorišta u kojoj su predložene odgovarajuće mjere, hitne, kartkoročne i dugoročne.

„Mi smo trenutno pristupili hitnim mjerama, a jedna njih jer izgradnja nasipa, odnosno brane. U hitne mjere spada i plan vezan za narednu godinu, a to je izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode kapaciteta 500 sekundnih litara i uklapa se u potrebe prema Crnogorskom primorju do 2027.godine, koje se procjenjuju na oko 1 100 sekundnih litara vode.

U pitanju su milionska izdvajanja zašto će se Regionalni vodovod morati kreditno zadužiti. Biće potrebno izdvojiti oko 3-5 miliona eura, naveo je Lakušić naglasivši da Regionalni vodovod kontinuirano radi na razvojnim projektima kako bi poboljšao sisteme vodosnabdijevanja i omogućio da gradovi dobiju potrebne količine vode.

U toku je izgradnja novog cjevovoda od Prijevora do Tivta, u dužini od 16 kilometara, kako bi se povećala količina vode koja bi se mogla isporučiti, pored Tivta i opštinama, Kotor i Herceg Novi. Druga dionica podrazumijeva izgradnju cjevovoda od Jaza do Tivta u trupu buduće trase bulevara Jaz – Tivat.

„Cjevovod kojim se trenutno isporučuje voda Kotoru i Tivtu je kapaciteta 350 litara u sekundi što je nedovoljno za naredni period. Kapacitet cjevovoda koji će se graditi u trupu budućeg bulevara iznosiće 750 litara u sekundi i ne samo prema Kotoru i Tivtu nego i prema Herceg Novom. To će zadovoljiti potrebe u narednih nekoliko decenija što se tiče isporuke vode. Taj cjevovod je bio planiran da se gradi 2025.godine ali se njegova realizacija ubrzala kako bi se radilo u trupu bulevara. Nadam se da ćemo sa završetkom druge faze zadovoljiti potrebe gradova Boke Kotorske“, zaključio je Lakušić.