Regionalni vodovod uskoro postavlja dodatni video nadzor u zonama sanitarne zaštite

Borimo se svim sredstvima da sačuvamo izvorište “Bolje Sestre” koje vodom napaja Crnogorsko primorje, od dalje devastacije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

“Nedopustivo i za svaku osudu je ponašanje nesavjesnih građana kada je u pitanju odlaganje otpada na obalama Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite. Nažalost, svijest pojedinaca je na niskom nivou, kad je u pitanju zaštita životne sredine”, naveo je on.

Ljudski faktor, koji je promijenio prirodne uslove u slivu izvorišta “Bolje Sestre”, na ovaj način uticao je i dalje utiče na smanjenje vodnih resursa i samim tim, na pogoršanje kvaliteta vode. Zbog veoma poroznog intergranularnog vodonosnog sloja koji je izložen površini, gdje svaki mogući zagađivač može lako doći do podzemnih voda (mašinski radovi, saobraćaj, poljoprivreda i drugo).

Nelegalno odlaganje otpada u zonama gdje je to strogo zabranjeno, uništava se zaštićeni prostor izvorišta pa samim tim ovakve aktivnosti ne smiju biti tolerisane od strane nadležnih inspekcija.Regionalni vodovod ima u planu uskoro da postavi dodatni video nadzor u zonama sanitarne zaštite koje su u njenoj nadležnosti.

DOO “Zaštita prostora Crne Gore” i DOO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, sproveli su akciju čišćenja i uređenja korita rijeke Morače na teritoriji Grbavca, iako to nije u njihovoj nadležnosti.

DOO “Zaštita prostora Crne Gore” je radila šest dana na uklanjanjanju otpada i šuta iz Druge sanitarne zone izvorišta “Bolje Sestre”. Tom prilikom odvezli su 315 kubnih metara otpada, koji se odlagao na deponiju udaljenu 25 km od područja Grbavaca.

“Raduje činjenica da su građani Grbavaca više nego zadovoljni sa aktivnostima koje su sprovedene u prethodnim danima na nihovoj teritoriji i veoma smo im zahvalni na jednoj divnoj sardanji i gostompristvu”, zaključio je Lakušić.