Horor na obalama i u koritu rijeke Morače

Stravične slike na obalama i u koritu rijeke Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”, na području Grbavaca. Rijeka Morača nosi mrtve životinje dok se na njenim obalama nalaze brojne deponije otpada građevinskog i životinjskog porijekla.

U Crnoj Gori, ekološkoj državi, nažalost, svijest o očuvanju životne sredine a posebno rijeka i brojnih izvorišta je kod pojedinaca na izuzetno niskom nivou. Očito društvo mora da uloži značajne napore na stalnom podizanju ekološke svijesti ali i da oštro sankcioniše svako narušavanje životne sredine.

Redovne patrole Službe zaštite lica i imovine Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, dana 06. juna 2023. godine, po ko zna koji put su, na području Grbavaca, u okviru Druge zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”, naišle na više mjesta, na odloženi otpad građevinskog i životinjskog porijekla. Istovremeno je uočeno da rijeka Morača nosi mrtve životinje i životinjski otpad.

Regionalni vodovod je u više navrata, u saradnji sa DOO “Zaštita prostora Crne Gore”, uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Direktorata za ekologiju i klimatske  promjene, organizovao akciju čišćenja i uređenja korita rijeke Morače, upravo na teritoriji prigradskog naselja Grbavci. Nakon navedenih akcija čišćenja korita rijeke Morače, očekivalo se da će proraditi svijest, te da u narednom periodu neće biti novog odlaganja otpada. Nažalost, svjedoci smo da se te scene iznova ponavljaju i da pojedinci ne mare za štete koje mogu nastati zbog ugrožavanja rijeke Morače, Skadarskog jezera, a posebno izvorišta “Bolje Sestre”, koje snabdijeva vodom Crnogorsko primorje. 

Regionalni vodovod, kao društveno odgovoran subjekat, će i u budućem periodu nastaviti sa svakodnevnim obilaskom Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”, u cilju sprječavanja bilo kakvog njihovog narušavanja. Očekuje se da će i sami mještani Grbavaca, nastaviti da daju značajan doprinos na sprječavanju pojedinaca, da odlaganjem otpada nanose štetu kako njihovoj, tako i državnoj  imovini.

Regionalni vodovod će, takođe nastaviti praksu, da o svim ugrožavanjima Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”, obavještava nadležne organe i institucije, a istovremeno očekuje njihovo odlučnije obračunavanje sa nosiocima ovakvih pojava, kako se navedene hororne scene iznova ne bi ponavljale.