Akcija čišćenja i uređenja korita rijeke Morače

DOO „Zaštita prostora Crne Gore“ i DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, sproveli su akciju čišćenja i uređenja korita rijeke Morače na teritoriji prigradskog naselja Grbavci.Ova aktivnost bi u značajnoj mjeri trebalo da doprinese očuvanju kvaliteta vode sa izvorišta “Bolje Sestre”. Odlaganje otpada na obalama Morače je svakodnevnica, a samim tim ugrožava se izvorište “Bolje Sestre”.

Riječ je o lokacijama koje se nalaze uz riječni tok, na terenu gdje se vrši nelegalna eksploatacija i skladištenje materijala (šljunka i pijeska), a koje pripadaju drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta.

Kao da nije dovoljno što se decenijama eksploatiše šljunak i time smanjuje izdašnost izvorišta “Bolje Sestre”, već se godinama odlažu i ogromne količine otpada, među kojima se često mogu naći i građevinski materijal, plastika i životinjske kosti. Pored opasnosti zbog nelegalne eksploatacije šljunka i ugrožavanja izdašnosti samog izvorišta “Bolje Sestre”, pravi se i crna ekološka tačka u sanitarnoj zaštiti vodoizvorišta.