Reagovanje Regionalnog vodovoda na pisaniju zaposlenog Josipa Đuraškovića, koordinatora za zaštitu lica i imovine, u dnevnom listu Pobjeda, dana 11.09.2022. godine

Sam naslov ,,Napadom na medije štite se nezakonitosti i šteta po vodovod“  ne odgovara istini. Niko ne napada medije, ali upozorava na pristrasnost. Dovoljno je istaći, ne ulazeći u sadržaje tekstova, da se negativni tekstovi o Regionalnom vodovodu objavljuju u novinama i na portalu Pobjede, a naša saopštenja samo u dnevnim novinama. Maske padaju, zar ne?!  Drugo, saopštenja su pisana u ime Regionalnog vodovoda, a ne u ime Oodbora direktora kako se inputira u tekstu, što je suprotno profesionalnim novinarskim standardima.

Koordinator Đurašković mora da shvati da Regionalni vodovod slavi 47 godina postojanja, te da sa njim ne počinje njegov rad. Mnogi su utkali sebe i ostavili duboki trag u njegovom istorijatu, za razliku od njega koji će biti samo primjer nezakonitog rada zbog kojeg je smijenjen. Nijedan projekat, nažalost nije započeo, već samo naslijedio. Projekte koje pominje su rezultat grantova EBRD i prekograničnog Interreg – IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora programa i svi su započeti prije njegovog dolaska na funkciju. Naša zakonska obaveza je da obezbijdimo dovoljne količine vode Crnogorskom primorju. Svi u Crnoj Gori su shvatili alarmantnost trenda pada izdašnosti vodoizvorišta, bez naš zaposleni koordinator Đurašković. Ovo uslovno zaposleni, jer od smjene sa funkcije još ni jedan dan nije proveo na poslu već na odmorima i bolovanjima, mada i kao i kada je bio na funkciji nije provodio mnogo vremena na poslu. Istina, trebali smo poći da ga ,,bolesnog“ podsjetimo, no na svu sreću znamo da je dobro jer ga vidimo u barskoj predizbornoj kampanji. Istina, možda se radi o zloupotrebi bolovanja i svjesnom nanošenju štete Društvu tako „odgovornog“ zaposlenog, ali se to da lako provjeriti.

Reagujemo, ne zbog Đuraškovića, već da informišemo javnost jer isti u svojoj pisaniji obmanjuje javnost neistinama i poluistinama, što bi se reklo spinuje. 

Pođimo od njegovih pitanja vezanih za ,,famozno“ povećanje zarada.

Do smjene izvršnog direktora Gorana Jevrića došlo je 05.07 2021. godine. Tada je na neodređeno vrijeme bilo 77 zaposlenih. Ukupna bruto zarada u junu mjesecu je iznosila 113.949,47 eura.

Funkciju izvršnog direktora u periodu 05.07.2021. – 04.07.2022. godine obavljao je Josip Đurašković.  U njegovom mandatu primljeno je sedam novih radnika. Radnici su primljeni u skladu sa spornim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji je usvojen 11.11.2021. godine. U principu se Pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji donose na način što se predviđa i jedan broj radnih mjesta koja će u perspektivi biti neophodna. Međutim, prilikom izrade spornog Pravilnika došlo je do svjesnog uvećanja broja radnih mjesta na pozicijama na kojima to nije bilo neophodno, čak šta više neproduktivno. Primjetno je da su primani radnici za kojima u tom trenutku nije postojala potreba. Zbog toga je došlo do gomilanja zaposlenih u pojedinim sektorima, odnosno službama. U ovom periodu je došlo do prestanka radnog odnosa za dvoje zaposlenih koji su bili primljeni na neodređeno. Na dan razrešenja sa funkcije Josipa Đuraškovića u Regionalnom vodovodu je bio 81 zaposleni na neodređeno vrijeme. Ukupni bruto troškovi po osnovu isplaćenih ličnih dohodaka iznosili su 116.544,60 eura. Na dan 30.09.2022. godine bilo je zaposleno 79 radnika za koje je bruto zarada iznosila 114.266,52 eura.Treba istaći da su tri radnika pošla iz Društva, a da je primljen Josip Đurašković u stalni radni odnos  dok je u septembru mjesecu zbog potrebe posla bio zaposlen jedan radnik. Cifre govore sve, posebno ko je opterećivao Društvo novim zapošljavanjima i time uvećavao troškove poslovanja, kao i da je netačna tvrdnja da je došlo do prijema novih radnika i uvećanja troškova zarada nakon ,,usvajanja stare – nove sistematizacije”.  

Da ne zalazimo dublje u analizi štete nanesene Društvu njegovim čestim odlascima na brojna putovanja bez potpisivanja putnih naloga od strane predsjednika OD. Dovoljno je istaći da je po ovom osnovu oštetio Društvo preko 6.000,00 eura.

Nažalost, prostor nam ne dozvoljava da elaboriramo brojne zlonamjerne i netačne navode, pa se njima nećemo baviti.

Jedino u čemu mu mu dajemo za pravo,  jeste da smo uvijek smatrali i smatramo da je  potrebno da se do maksimuma pojača kampanja za očuvanje i povećanje izdašnosti vodoizvorišta i obezbijeđenje dodatnih količina vode za Crnogorsko primorje. To je upravo naš priimarni zadatak, a nadamo se i Crne Gore.

Nadamo se da će zaposleni shvatiti da, na obostranu žalost, nije bio dorastao funkciji koja ga je ,,zapala“ i da će se potruditi da radno mjesto na koje je raspoređen obavlja na nivou, te da na taj način konačno da neki  doprinos u radu Regionalnog vodovoda.