Završetak prve faze izgradnje regionalnog vodovodnog sistema, odnosno spajanje Opštine Herceg Novi na Regionalni vodovodni sistem već daje svoje rezultate

Novoizgrađenim cjevovodom potekle su prve količine vode prema hercegnovskoj opštini

Realizacijom od strane DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, Projekta za priključenje opštine Herceg Novi  na regionalni  vodovodni sistem uspješno je okončana I faza izgradnje regionalnog vodovodnog sistema, kojom su sve opštine Crnogorskog primorja povezane u jednu tehničko-tehnološku cjelinu. Izgrađeno je 3,2 km novog cjevovoda i optičke infrastrukture na teritoriji opštine Tivat, čime je na sistem povezan ranije izgrađeni dio Regionalnog vodovoda iz ‘80-tih godina prošlog vijeka (oko 9 km cjevovoda na području opštine Herceg Novi, rezervoar „Zelenika“, kao i podvodni cjevovod ka poluostrvu Luštica). Za realizaciju ovog Projekta, vrijednog 2.100.000 eura, sredstva su obezbijeđena od strane Regionalnog vodovoda i iz kreditnih sredstava EBRD.

Realizacijom ovog projekta stvoreni su uslovi za  isporuku 200 l/s vode visokog kvaliteta za područje hercegnovske rivijere, i to 130 l/s za dio od Svete Neđelje do Zelenike, te dodatnih 70 l/s za dio poluostrva Luštica.

Novim cjevovodom danas su potekle prve količine vode prema hercegnovskoj opštini.  To je rezultat sastanka koji je održan 16.08.2022. godine, u kabinetu predsjednika Opštine  Herceg Novi , gospodina Stevana Katića , kome su pored predstavnika hercegnovskog  „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. prisustvovali i predsjednik Odbora direktora Zoran Lakušić, v.d. izvršnog direktora Reginalnog vodovoda Borislav Ivanković , kao i tehnički direktor  Ivan Špadijer.

U skladu sa dogovorom postignutim na  navedenom sastanku potpisan je, 31.08.2022.godine, ugovor između DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Budva i DOO ,,Vodovod i kanalizacija” Herceg Novi. Do hercegnovske opštine, odnosno do naselja Bijela i Kamenari, u periodu izvođenja  remonta energetske opreme i pregleda dovodnog tunela između hidroelektrana na Trebišnjici i Dubrovnika, dopremaće se  50 l/s vode  čime će se obezbijediti uredno vodosnabdijevanje ovog dijela hercegnovske opštine.

Regionalni vodovod smatra da je ovo samo početak buduće plodne i kontinuirane saradnje.