Ministarka ekologije, prostornog plniranja i urbanizma Ana Novaković – Đurović posjetila DOO ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Budva

Ministarka ekologije, prostornog plniranja i urbanizma Ana Novaković – Đurović  i državna sekretarka u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Zorica Krsmanović posjetili su, dana 26.08.2022. godine, Regionalni vodovod u Budvi. Tom prilikom upriličen je radni satanak, kome su u ime Regionalnog vodovoda prisustvovali :  Zoran Lakušić – predsjednik Odbora direktora, Borislav Ivanković – VD direktor, Ivan Špadijer – tehnički direktor, Nikica Purlija – rukovodilac sektora za pravne i administrativne poslove, Vojslava Stijepović – rukovodlac finansijskih poslova, Saša Radulović – savjetnik za saradnju sa međunarodnim finansijskim organizacijama i Miladin Radović – savjetnik za finansije i marketing.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru ministarka je upoznata  sa stanjem i sa problemima u radu Regionalnog  vodovoda. Posebno je naglašena činjenica da je od puštanja u rad regionalnog vodovodnog sistema (2010. godine) Regionalni vodovod u cjelosti ispunjavao i ispunjava svoju zakonsku obavezu, odnosno da se opštinama na Crnogorskom primorju dostavljaju neophodne količine vode izuzetnog kvaliteta.

Problemi sa kojima se  susreće Regionalni vodovod, bilo da su trenutni ili naslijeđeni su problemi koji su Regionalnom vodovodu nametnuti i njihovo prevazilaženje zahtijeva sistemski pristup, odnosno uključivanje Vlade Crne Gore, resornog ministarstva i drugih nadležnih organa i institucija. U tom smislu zatražena je pomoć od ministarke, odnosno resornog ministarstva i Vlade Crne Gore. Posebno su istaknuti problemi kao što su: trend smanjenja izdašnosti vodoizvorišta ,,Bolje sestre“ (nastao zbog klimatskih promjena i nelegalne eksploatacije pijeska iz korita rijeke Morače); zastoj u naplati naknada od izgradnje i legalizacije objekata; oslobađanje hotela sa 4 i 5 zvjezdica od plaćanja  posebnih naknada (po tom osnovu izgubljen je prihod od blizu 5 miliona eura), opterećenost godišnjim ratama kredita (oko 4,8  miliona eura); nesprovođenje odluke Ustavnog suda od strane Vrhovnog suda Crne Gore, vezano za reviziju presude Apelacionog suda u sporu sa AD ,,Štrabag“; problema regulisanja međusobnih odnosa sa Privrednim  društvom  „Azmont Investments“ i td. Po svakom od navedenih kao i drugih problema predložene su konkretne mjere i aktivnosti koje je neophodno realizovati u cilju njihovog prevladavanja.

Ministrarka ekologije, prostornog plniranja i urbanizma Ana Novaković – Đurović   je izrazila zadovoljsto zbog posjete Regionalnom vodovodu i posebno naglasila značaj Regionalnog vodovoda za razvoj kako Crnogorskog primorja tako i države Crne Gore. U tom kontekstu preuzela je obavezu da kako u svom ministarstvu tako i kod Vlade Crne Gore i drugih nadležnih organa i institucija inicira mjere i aktivnosti za rješavanje problema sa kojima se, ne svojom krivicom, susreće Regionalni vodovod.