Službenici državnog preduzeća napravili fotografije i video materijal na kome se vidi da se vrši eksploatacija, koji su uz prijavu predati nadležnima.

Direktor Javnog preduzeća “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Josip Đurašković podnio je danas Upravi za inspekcijske poslove i podgoričkom Centru bezbjednosti prijavu zbog nelegalne eksploatacije šljunka u naselju Botun, čime je ugroženo ključno vodoizvorište kojim se napaja Crnogorsko primorje – Bolje sestre. To je potvrđeno Vijestima u toj državnoj kompaniji.

Službenici tog preduzeća napravili su fotografije i video materijal na kome se vidi da se vrši eksploatacija, koji su uz prijavu predati nadležnima.

“Nelegalna eksploatacija šljunka, odnosno nekontrolisano skidanje šljunčanih slojeva koji predstavljaju zaštitu karstnog zvorišta ‘Bolje Sestre’ smanjuje zaštitni pojas aluviona oko izvorišta i čini ga podložno prodoru eventualnog zagađenja. Stoga je vrlo važan segment u zaštiti izvorišta spriječiti nekontrolisanu eksploataciju šljunka. Danas u poslijepodnevnim časovima (u 15h 35 min) po lijevom krilu obale Morače na lokalitetu mjesta Botun (zona sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre), Opština Podgorica primijećena je građevinska mehanizacija kojom se vrši neovlašćena eksploatacija šljunka i pijeska – žuti bager i narandžasti kamion”, navodi se u prijavi u koju su Vijesti imale uvid.

Kako se navodi, telefonskim putem je obaviještena kriminalistička policija CB Podgorica.

Nova uprava “Regionanog vodovoda”, na čelu sa Đuraškovićem, odmah je pokrenula intenzivne aktivnosti kako bi se spriječila nekontrolisana eksploatacija šljunka, zbog koje je izdašnost izvorišta Bolje sestre smanjena.

Na problem nekontrolisane eksploatacije šljunka ukazao je nedavno i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović koji je ukazao da je izdašnost višestruko pala, sa 2660 l/s koliko je bila u avgustu 2005, na 335 l/s, koliko je iznosila u septembru 2020.

Jedna od ključnih razloga smjene bivšeg direktora Regionalnog vodovoda Gorana Jevrića, koji je naveo predsjednik odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić, je nesavjesan rad upravo oko izvorišta Bolje sestre.

Preuzeto: @Vijesti.me
Autor: Vuk Lajović