Sezonu nikako ne treba ugrožavati i pominjati restrikcije u njoj, već obezbijediti da sistem funkcioniše kako treba”, kaže Josip Đurašković

Za restrikcijama vode na primorju nema nikakve potrebe, jer „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” u svakom trenutku može isporučiti neophodne količine za svaki grad, te omogućiti njihovo uredno snabdijevanje, posebno jer je turistička sezona u toku. To je za „Dan” kazao izvršni direktor DOO Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, Josip Đurašković, koji navodi da trenutno od njih vodu ne uzima samo Herceg Novi, a da su iz Bara tražili da se poveća isporuka, što je odmah i urađeno.

Podsjetimo, direktor DOO “Vodovod i kanalizacija Bar (ViK) Mladen Đuričić apelovao je na građane da pijaću vodu ne koriste nenamjenski, za pranje dvorišta, trotoara, automobile i zalivanje voćnjakaa naveo je i da zahvaljujući obezbjeđivanju dodatnih količina vode iz Sistema Regionalnog vodovoda i naporom stručnih ekipa uvođenja restrikcija do sada nije bilo. Ipak, ukazao je na to da, ukoliko se ne prekine nenamjenska potrošnja vode, do njih će morati doći, iako je to krajnja mjera. Inače, u Baru i Sutomoru trenutno boravi ogroman broj turista.

Đurašković kaže da vjeruje da je priča o restrikcijama ustvari samo apel da se ograniči nenamjenska potrošnja i ističe kako za primorje ne postoji apsolutno nijedan problem kada je riječ o vodosnabdijevanju.

„Apsolutno nema nikakvih problema što se tiče količine vode. Opštine koje upozoravaju na restrikcije treba da znaju da to nije do Regionalnog vodovoda, jer smo spremni da isporučimo i dodatne količine vode. Mi, u ovom trenutku, isporučujemo 20 % više od ugovorenih količina, a možemo i više. Vjerovatno lokalni vodovodi žele da naprave uštede, pa se zbog toga pominju restrikcije, ali to nema veze sa nama. Za sada, samo Herceg Novi ne preuzima vodu od nas, druge opštine preuzimaju, a da li preuzimaju dovoljno, to je pitanje”, navodi Đurašković.

On dodaje da je pominjanje restrikcija način da se građani opomenu da nenamjenski ne troše vodu i da paze na potrošnju.

„Mi smo spremni da povećamo isporuke. Bar je najavljivao restrikcije, ali mi imamo korektnu saradnju. Ako oni traže, mi možemo da im isporučimo veće količine, kao što smo i uradili prekjuče. Ako bude potrebe za još većim količinama, mi ćemo im izaći u susret“, kaže Đurašković.

Na pitanje o gubicima na vodovodnoj mreži, Đurašković kaže da „Regionalni vodovod ima izuzetno male gubitke koji iznose oko 5 do 6 odsto, dok lokalni vodovodi imaju i 70, a neki čak i 80 odsto gubitaka. To je problem lokalnih vodovoda, zato je i voda skuplja. Ipak, ne mogu se građani i turisti uskraćivati za vodu zato što vodovodi imaju lošu mrežu, građani plaćaju da dobiju tu vodu“, dodaje Đurašković.

Ističe kako tokom turističke sezone treba biti jako oprezan i uraditi sve da ona bude što bolja. „Sezonu nikako ne bi trebalo ugrožavati i pominjati restrikcije, već obezbijediti da cijeli sistem funkcioniše kako treba. Mi ćemo uraditi sve što je do nas da vodosnabdijevanje bude uredno i da se iz sezone izađe uspješno“, kazao je Đurašković.

Dnevne novine „Dan“, 30.7.2021. godine

Autori: Redakcija